Από την Ξεγνοιασιά του Αυγούστου, πίσω στα Σχολικά Θρανία: 6 Συμβουλές για Μια Ομαλή Επιστροφή

Όμορφα περάσαμε το καλοκαίρι, αλλά να ο Σεπτέμβρης και μαζί κι η επιστροφή στο σχολείο. Μερικές συμβουλές για εμάς τους γονείς!

Στόχοι!

Ενθάρρυνε το παιδί να θέσει σαφείς και συνάμα εφικτούς στόχους για τη νέα σχολική χρονιά. Από σχολικές επιδόσεις και προσωπική ανάπτυξη μέχρι εξωσχολικές δραστηριότητες. Μέσα από συζήτηση κάθε τόσο, αξιολόγησε μαζί με το παιδί την πρόοδό του και εν ανάγκη, τον επαναπροσδιορισμό των στόχων, προσαρμόζοντας την πορεία ανάλογα με τις ανάγκες, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα της επιτυχίας και της συνεχούς βελτίωσης.

Σχολικά Είδη!

Φρόντισε το παιδί να έχει όλα τα απαραίτητα σχολικά είδη, όπως τετράδια, στυλό, μολύβια, σβήστρες, ξύστρες! Η έγκαιρη και σωστή οργάνωση στα σχολικά είδη, προλαμβάνει το άγχος της τελευταίας στιγμής και προσφέρει στα παιδιά την αίσθηση ότι είναι προετοιμασμένα για το σχολείο. Βάλε ετικέτες με το όνομά τους στα προσωπικά τους αντικείμενα για να τα νιώθουν δικά τους, και για να επιστραφούν, αν ξεχαστούν κάπου.

Οργάνωση Χρόνου!

Δημιούργησε ένα ημερήσιο και εβδομαδιαίο πρόγραμμα που να εξισορροπεί τις σχολικές εργασίες, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τον ελεύθερο χρόνο, γιατί σίγουρα χρειάζεται κι αυτός! Οι σταθερές ρουτίνες βοηθούν τα παιδιά να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τον χρόνο τους και να μειώνουν το άγχος. Βάλε το παιδί να συμμετάσχει στη δημιουργία του προγράμματος, φροντίζοντας αυτό να είναι ρεαλιστικό και να περιλαμβάνει διαλείμματα, εργασία και χαλάρωση, φτιάχνοντας έτσι μια ισορροπημένη καθημερινότητα.

Χώρος Μελέτης!

Οργάνωσε έναν ήσυχο και καλά φωτισμένο χώρο στο σπίτι, όπου το παιδί μπορεί να μελετά χωρίς περισπασμούς. Ένας αφιερωμένος χώρος μελέτης φροντίζει για μια καλύτερη συγκέντρωση και παραγωγικότητα. Φρόντισε η θέση να είναι εργονομική και ο φωτισμός επαρκής, δημιουργώντας ένα ευχάριστο και αποτελεσματικό περιβάλλον μελέτης. Για όλα, ζήτησε και τη γνώμη του παιδιού. Η ιδέα είναι να νιώθει αυτό, πρώτα, άνετα!

Καλός Ύπνος!

Ένα πρόβλημα σήμερα είναι η αναβλητικότητα του ύπνου, μικρών και μεγάλων, όπου με το κινητό στο χέρι προσπαθούμε να επιμυκήνουμε την ημέρα, εις βάρος του απαραίτητου ύπνου. Μίλησε με το παιδί και κάνε συμφωνίες μαζί του. Και φυσικά, τήρησε κι εσύ για τον εαυτό σου έβνα πρόγραμμα καλού ύπνου.

Υγειινή Διατροφή!

Οδήγησε το παιδί σε υγιεινές συνήθειες, όπως την κατανάλωση θρεπτικών γευμάτων και την επαρκής ενυδάτωση! Διάβασε κι εδώ πληροφορίες .

 

Καλή Σχολική Χρονιά!