Στέφανος Κασσελάκης : Μοναδικός μας στόχος είναι να ξανασηκώσουμε στα πόδια της την προοδευτική παράταξη

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στην κυριακάτικη Real και τον Γιάννη Τσακίρη

– Η εσωστρέφεια συνεχίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται πως το κόμμα είναι αυτή τη στιγμή χωρισμένο σε τρία κομμάτια. Στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπήρξε μεγάλη ένταση με την απόφαση σας να προχωρήσετε σε σαρωτικές αλλαγές στα πρόσωπα και την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου, με τους «87» να λένε πως έχετε χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μήπως οι κάλπες για την ηγεσία είναι πλέον αναπόφευκτες;

Η πλειοψηφική απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπέρ της πρότασής μου για την αναδιάταξη ρόλων και στελεχών στο Προεδρείο της Κ.Ο, έχει ως μοναδικό στόχο την ενίσχυση του κοινοβουλευτικού μας έργου και επ’ ουδενί αποτελεί κάποιου τύπου «προσωπική βεντέτα» μεταξύ εμού και του Σωκράτη Φάμελλου. Μου κάνει εντύπωση πώς μια συνηθισμένη διαδικασία εναλλαγής ρόλων (rotation), η οποία συναντάται σε όλα τα κόμματα αλλά και στις κυβερνήσεις με τους ανασχηματισμούς, έλαβε εν προκειμένω αυτή τη δραματική διάσταση. Δεν έχει καμία λογική.

Κατά τα άλλα, το κόμμα μας έχει κανόνες και καταστατικό. Αν υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι ήρθε η ώρα για μια ακόμα προεδρική εκλογή, μόλις ένα χρόνο μετά την εκλογή μου, μπορούν να θέσουν επίσημα την πρότασή τους στην επερχόμενη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής. Καθαρά, ανοικτά, θεσμικά και με πλήρη αιτιολόγηση, γιατί πρωτίστως την εσωστρέφεια την ανακυκλώνει η παραπολιτική και οι περιβόητες «διαρροές», ιδιαίτερα όταν επικυριαρχούν της πραγματικής πολιτικής.

– Έχετε αφήσει σαφείς αιχμές μιλώντας για οργανωμένο σχέδιο εξευτελισμού του ΣΥΡΙΖΑ από τους «87» και για τη δημιουργία ενός νεφελώδους σχήματος της Κεντροαριστεράς με επικεφαλής που θα επιλέξει η διαπλοκή. Έχετε κάποιο πρόσωπο συγκεκριμένο στο μυαλό σας; Ποιοι είναι αυτοί που προωθούν αυτό το σενάριο;

Αυτό που διαφαίνεται είναι ένα σχέδιο για ένα νεφελώδες κεντροαριστερό σχήμα-«κουρελού», που φιλοδοξεί να συστεγάσει ηττημένα πολιτικά σχέδια, είτε μιλάμε για το όλον ή ένα τμήμα του (ακόμα και σήμερα σημιτικού) ΠΑΣΟΚ, είτε για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς. Πρόθυμοι φαίνεται ότι υπάρχουν από όλες τις πλευρές, όπως και πρόθυμοι επιχειρηματικοί κύκλοι, που στηρίζουν μια τέτοια, βολική και ακίνδυνη ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου.

Αν κάποιοι νομίζουν ότι ένα τέτοιο σχήμα έχει μέλλον, τους καλώ να αναστοχαστούν τι έχει συμβεί στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο τα τελευταία χρόνια, για να συνειδητοποιήσουν ότι μια τεχνητή συγκόλληση ετερόκλητων ηττημένων δυνάμεων στη βάση ενός χιλιοπαιγμένου σοσιαλδημοκρατικού σεναρίου δεν θα παράξει τίποτε άλλο παρά νέες ήττες.

– Θεωρείτε πως πίσω από τις κινήσεις και την αμφισβήτηση από τους «87» είναι ο Αλέξης Τσίπρας;

Θα περίμενα τουλάχιστον από τον Αλέξη Τσίπρα να μην ανέχεται διάφοροι αυτόκλητοι ερμηνευτές του να μιλούν ή να γράφουν υπονοώντας ότι τον εκφράζουν. Όλοι αυτοί συρρικνώνουν το προφίλ του από πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού παράταξης σε αρχηγό ομάδας. Αν θέλει, μπορεί να τοποθετηθεί ο ίδιος για τα τεκτενόμενα στον χώρο μας, χωρίς «κύκλους» και «διαρροές». Καθαρά και ανοικτά, όπως τοποθετήθηκε την ημέρα έναρξης του συνεδρίου μας τον Φεβρουάριο και η τοποθέτησή του απαντήθηκε από το συνεδριακό σώμα.

– Στο κείμενο που κατέθεσαν οι «87» αποχωρώντας από την Πολιτική Γραμματεία έκαναν λόγο για προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρων από την πλευρά σας με αφορμή τις πιέσεις για την έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου. Η Πόπη Τσαπανίδου δέχθηκε τελικά την έδρα, ωστόσο ήδη η Ζωρζέτα Λάλη που είναι κοντά στη Νέα Αριστερά είχε δηλώσει πως εφόσον έφτανε η σειρά της θα ορκιζόταν στη θέση του Όθωνα Ηλιόπουλου. Μήπως ήταν προτιμότερο να μείνει η έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ από το να χάνατε ακόμη μια;

Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μια απόφαση που συνάδει με όσα ανέφερε στη δήλωση παραίτησής του ο Όθωνας Ηλιόπουλος, αλλά και σχετικές ανακοινώσεις των Οργανώσεων Εξωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ, Νομαρχιακών Επιτροπών και μελών του κόμματος. Το συλλογικό μας όργανο ευθυγραμμίστηκε με τη βούληση τόσο του παραιτηθέντος βουλευτή μας από τον ελληνισμό της διασποράς, όσο και χιλιάδων μελών μας. Γνωρίζετε ότι προσωπικά δεν πήρα καμία θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα, ακριβώς για να μην επηρεάσω την απόφαση εκείνων που προηγούνταν εμού. Η προσωπική μου άποψη (την οποία τώρα μπορώ να εκφράσω) είναι ότι η κα. Λάλη – η οποία έχει αποχωρήσει προ καιρού από το κόμμα μας – δεν θα μπορούσε τελικά να αποδεχθεί την έδρα, παρά τις πρόσφατες διαρροές περί του αντιθέτου. Ξεκαθαρίζω ότι με την Πόπη Τσαπανίδου είχα και εξακολουθώ να έχω καλή προσωπική επαφή.

Πάνω από όλα είμαι στοχοπροσηλωμένος σε ένα επανιδρυτικό σχέδιο για ένα κόμμα σύγχρονο και ανοικτό, που θα δίνει ισχύ στα μέλη και τους φίλους του και θα πορευτεί με βάση ένα ανταγωνιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα ολομέτωπης αντιπαράθεσης με τη Δεξιά. Δεν θα αποκλίνω από αυτόν τον μεγάλο στόχο ανεξαρτήτως κόστους.

– Επίσης κατήγγειλαν ότι ζητούν και δεν τους έχετε δώσει τα οικονομικά στοιχεία του κόμματος και τους καλείτε να επικυρώσουν σκληρές αποφάσεις για την Αυγή και το Κόκκινο. Τι θα γίνει τελικά με τα κομματικά μέσα;

Το κόμμα μας απέκτησε επιτέλους Οικονομική Διεύθυνση. Μιλήσαμε ανοικτά για τα σοβαρά προβλήματα και χρέη που κληρονομήσαμε και προσπαθούμε να βρούμε λύση για τα κομματικά ΜΜΕ υπό ένα ασφυκτικό πλαίσιο υποχρεώσεων και δραματικά μειωμένης κρατικής επιχορήγησης. Ακόμα κι έτσι, είμαι περήφανος που εμείς παλεύουμε να λύσουμε τις δυσκολίες με τη συνεισφορά των μελών και φίλων μας και δεν εξαρτόμαστε από επιχειρηματικά γραφεία και μαύρες σακούλες.

Οι οκτώ που αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της ΠΓ, διαφωνώντας με το προτεινόμενο σχέδιο του ΔΣ της Left Media, δεν κατέθεσαν κάποιο εναλλακτικό πλάνο διάσωσης της Αυγής και του Κόκκινου. Αν έχουν, ας αφήσουν τις αποχωρήσεις τη δύσκολη ώρα των αποφάσεων κι ας το φέρουν, να δούμε αν είναι βιώσιμο. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις.

– Στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΓ ο Παύλος Πολάκης σας αμφισβήτησε ευθέως λέγοντας πως δεν μπορείτε να ρίξετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ότι παράγετε περισσότερο παραπολιτική από πολιτική. Το περιμένατε από έναν άνθρωπο που όπως έχετε πει σας έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον σας;

Στην πολιτική δεν κρίνονται φιλίες, αλλά πολιτικά σχέδια. Όπως προείπα, το κόμμα μας έχει κανόνες και θεσμικές διαδικασίες. Σε αυτές μπορεί ο οποιοσδήποτε να καταθέσει τις προτάσεις του και να κριθούν από τα συλλογικά όργανα.

Το αν παράγω εγώ παραπολιτική, το κρίνει ο κόσμος, τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν γνώση των επιθέσεων που δέχομαι καθημερινά μέσω παραπολιτικών δημοσιευμάτων και «διαρροών». Τους τελευταίους μήνες καταθέσαμε στη Βουλή και την κοινωνία προτάσεις για τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα, από την ακρίβεια και τη φορολογία ως τη στέγαση. Οι καινοτόμες προτάσεις μας θάβονται καθημερινά κάτω από τόνους λάσπης και παραπολιτικής που επί της ουσίας δεν έχουν στόχο μόνο τη δική μου αποχώρηση από την προεδρία του κόμματος, αλλά τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και τη ρευστοποίησή του σε ένα σχήμα που σας περιέγραψα προηγουμένως. Δεν θα τους περάσει.

-Αν η Δικαιοσύνη δικαιώσει την κ. Λινού, όπως πολλοί πιστεύουν, τότε τι θα πράξετε; Μήπως την θυσιάσατε στο βωμό της προσέγγισης με τον κ. Πολάκη;

Όταν υπάρχουν καταγγελίες σε βάρος βουλευτή μας, αποτελεί αυτονόητο χρέος του κόμματος, αλλά και του ίδιου του Προέδρου του, να ερευνήσει το θέμα.

Το γραφείο μου ανέθεσε το ζήτημα  σε δύο νομικούς και έναν οικονομολόγο, οι οποίοι εξέτασαν ενδελεχώς το υλικό που περιείχαν οι 457 σελίδες που είχε στείλει η κα Λινού. Με βάση το σημείωμα τους, το γραφείο μου επανήλθε και ζήτησε από την κα. Λινού  επιπλέον διευκρινίσεις και στοιχεία αναφορικά με συγκεκριμένες πτυχές του θέματος.

Τα στοιχεία αυτά ουδέποτε μας  απεστάλησαν. Δεν μπήκε καν στην διαδικασία να απαντήσει για το αν σκοπεύει να τα αποστείλει και πότε. Ως αρχηγός του κόμματος αυτό δεν μπορούσα να το παραβλέψω. Δεν μπορώ να αφήνω μια τέτοια σκιά να πλανάται πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το είπα και στην ανάρτησή μου πως δεν είμαι εισαγγελέας. Αλλά από την αρχή ήμουν ξεκάθαρος κι όσον αφορά τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται να έχει κάποιος για να βρίσκεται μέσα στο κόμμα: ενσυναίσθηση, ηθική και τεχνοκρατική επάρκεια. Η ηθική των βουλευτών και στελεχών μας δεν μπορεί να αμφισβητείται. Θέλω να μπορούμε να κοιτάξουμε τον κόσμο στα μάτια, χωρίς αμφιβολίες. Ζητήσαμε από την κα Λινού να παραδώσει την έδρα για λόγους διαφάνειας. Όφειλε να το κάνει, σεβόμενη τις 25.000 ψήφους που πήρε με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχει καμία κίνηση στρατηγικής, πίσω από την διαγραφή της. Ο Παύλος Πολάκης είναι ένα άλλο, ξεχωριστό θέμα. Δεν διεγράφη γιατί κατήγγειλε την κα. Λινού.

Από εκεί και πέρα, να υπενθυμίσω στην κα. Λινού ότι τόσο εκείνη, όσο και οι υπόλοιποι βουλευτές – που εκλέχθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ και πλέον βρίσκονται στην Βουλή, έχοντας δημιουργήσει ένα νέο κόμμα που δεν έχει καμία κοινωνική νομιμοποίηση- είχαν υπογράψει τον κανονισμό λειτουργίας της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, συμφωνώντας ρητά πως η έδρα ανήκει στο κόμμα κι όχι στο πρόσωπο.

– Εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής θα πρέπει να συγκεντρώσει 151 ψήφους μελών της ΚΕ. Αν ο αριθμός είναι μικρότερος (πχ 100-110) θα την απορρίψετε ή θα την δεχθείτε και θα οδηγήσετε το κόμμα στις κάλπες;

Όπως σας είπα, το κόμμα μας έχει καταστατικό και διαδικασίες. Δεν θα παρεκκλίνω από τους συλλογικούς μας κανόνες και το ίδιο περιμένω από όλα τα στελέχη μας. Δημοκρατία δεν σημαίνει ασυδοσία. Η Κεντρική Επιτροπή είναι το κυρίαρχο σώμα να αποφασίσει το προτεινόμενο πλαίσιο καταστατικών αλλαγών, αλλά και οποιοδήποτε άλλο θέμα τεθεί υπό συζήτηση.

– Ήδη φαίνεται πως ενδιαφέρεται εφόσον τεθεί θέμα ηγεσίας ο ευρωβουλευτής σας Νικόλας Φαραντούρης επιλέγοντας μάλιστα τις Πρέσπες για φόντο όπως είχατε κάνει και εσείς για να ανακοινώσετε την υποψηφιότητα σας. Επίσης ακούγονται κι άλλα ονόματα όπως του Σωκράτη Φάμελλου, της Ρένας Δούρου. Αρκετοί από αυτούς σας είχαν στηρίξει στην προηγούμενη εσωκομματική αναμέτρηση. Πιστεύετε ότι μπορείτε να κερδίσετε πάλι; Φοβάστε τις «συμμαχίες» των αντιφρονούντων;

Σέβομαι τους πάντες, αλλά δεν φοβάμαι τίποτα και κανέναν, καθώς δεν με κρατάει κανένας. Θέλω να κτίσω ένα κόμμα της συλλογικής δημοκρατίας, καινοτόμο και ελκυστικό. Όχι μια αρένα αντιπαράθεσης μεγάλων Εγώ. Αν υπάρχουν διαφορετικά πολιτικά σχέδια για το κόμμα μας, τη δομή, τη λειτουργία και το πρόγραμμά του, που να δικαιολογούν άλλη μια εσωκομματική εκλογή, ας κατατεθούν.

– Αμέσως μετά την Κεντρική Επιτροπή είναι η ΔΕΘ. Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας, που θα εστιάσετε ως αξιωματική αντιπολίτευση στην ομιλία σας στους παραγωγικούς φορείς;

Στη ΔΕΘ θα παρουσιάσουμε τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας για μια «οικονομία της ασφάλειας», που θα επιτρέπει σε κάθε πολίτη να ζει, να εργάζεται και να επιχειρεί αξιοπρεπώς, αλλά και θα καθιστά το κράτος εγγυητή για την παροχή αναβαθμισμένων βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, σύγχρονων υποδομών και κοινωνικής προστασίας των πιο ευάλωτων. Αυτή τη στιγμή, εργαζόμαστε ώστε να είναι η πρότασή μας ολοκληρωμένη και καινοτόμα.

– Παρά τη σημαντική φθορά που είχε η ΝΔ στις ευρωεκλογές φαίνεται πως ακόμη έχει αντοχές. Οι πολίτες φαίνεται πως δεν βλέπουν εναλλακτική λύση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τελικά μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Στόχος μας είναι το κόμμα που ανανεώνουμε εκ βάθρων (έστω και διά πυρός και σιδήρου!) να μπορέσει να απειλήσει και τελικά να γκρεμίσει την ηγεμονία της Δεξιάς. Είναι τιμή μου να ηγούμαι αυτής της μεγάλης και αναγκαίας προσπάθειας που άργησε πολύ και γι αυτό εξελίσσεται με οδύνες και αναταράξεις. Χάσαμε πέντε χρόνια χωρίς ν’ αλλάξουμε το κόμμα μας και τα αποτελέσματα ήταν καταδικαστικά. Θα το πράξουμε τώρα με θάρρος, τόλμη και χωρίς να υπολογίζουμε το όποιο πρόσκαιρο πολιτικό κόστος. Κι αυτό διότι μοναδικός μας στόχος είναι να ξανασηκώσουμε στα πόδια της την προοδευτική παράταξη.​