Το Ποντίκι: Ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλία: Νέες εξαγγελίες μετά από ένα χρόνο καθυστερήσεων και λαθών

Στη Θεσσαλία μεταφέρεται σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση, λίγες μέρες πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς εκεί θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ανακοινώσει αντιπλημμυρικά έργα, όπως και ο Στέφανος Κασσελάκης για να δει από κοντά το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό.

Ένα χρόνο μετά τις καταστροφές του Daniel ο πρωθυπουργός έχοντας δίπλα του τον υπουργό υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα θα επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την πλημμύρα στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα όχι μόνο για να εξαγγείλει νέα αντιπλημμυρικά έργα αλλά για να δει και την πορεία όλων όσων ανακοινώθηκαν πέρυσι (και δεν έχουν γίνει) καθώς και να εγκαινιάσει ό,τι έχει ολοκληρωθεί.

Η Θεσσαλία είναι μια κρίσιμη εκλογική περιφέρεια για τη Νέα Δημοκρατία και οι αγρότες μια σημαντική κοινωνική ομάδα που στις τελευταίες εθνικές εκλογές ψήφισε μαζικά το κυβερνών κόμμα.

Οι καθυστερήσεις όμως και οι μεγάλες εξαγγελίες μετά τις καταστροφές, πολλές εκ των οποίων έχουν μείνει ακόμα στα χαρτιά προκάλεσαν πολλές φορές τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν και στοίχισαν στη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές με σημαντική μείωση των ποσοστών της.

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός επιχειρεί με τις παρεμβάσεις και τις γρήγορες από δω και πέρα ενέργειες να κλείσει αυτή την πληγή και να δώσει την εικόνα ότι η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία θα υλοποιήσουν ότι υποσχέθηκαν και εξήγγειλαν. Άλλωστε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Τσιάρας είχε ανακοινώσει ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν δοθεί όλες οι αρχικές αποζημιώσεις που είχαν ανακοινωθεί για τον Daniel.

Για του λόγου το αληθές τόσο από τον Daniel όσο και από τον Ιανό είχαν καταστραφεί τα κέντρα υγείας στον Παλαμά και το Μουζάκι και σήμερα επαναλειτουργούν και τα εγκαίνια τους θα γίνουν από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Η περιοδεία θα καταλήξει το απόγευμα στην Νίκαια της Λάρισας προκειμένου να παρουσιαστούν τα αντιπλημμυρικά έργα που εγκρίθηκαν την Παρασκευή από την κυβερνητική επιτροπή συμβάσεων και στα οποία θα συμμετάσχει και η ολλανδική εταιρία HVA που έχει εκπονήσει το master plan για τη Θεσσαλία.

Η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, η αντιμετώπιση της λειψυδρίας που αποκτά νέα επικαιροποίηση, η κατασκευής της διώρυγας στην Γυρτώνη και παρεμβάσεις στη Λίμνη Κάρλα είναι ορισμένα από αυτά που θα ανακοινωθούν.

Για την υλοποίηση όλων αυτών των έργων η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει άλλα 100 εκατομμύρια από το ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ ενώ χρηματοδότηση θα υπάρξει και από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Το συνολικό κόστος όλων των έργων για την περιοχή αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι τα περισσότερα από αυτά είτε να ξεκινήσουν είτε να ολοκληρωθούν μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Πηγή άρθρου και φώτο: https://www.topontiki.gr/2024/09/02/o-mitsotakis-sti-thessalia-nees-exangelies-meta-apo-ena-chrono-kathisteriseon-ke-lathon/