Κοινό Σκοτουσσαίων: Οι ψησταριές έχουν το δίκαιο με το μέρος τους!!

Διαβάστε παρακάτω την ανάρτηση στο fb της σελίδας “Κοινό Σκοτουσσαίων”, η οποία αναφέρεται στα ισχύοντα στη νομοθεσία σχετικά με τις υπαίθριες εκδηλώσεις, όπως είναι και το πανηγύρι της Σκοτούσσας:
“Αρχικά το Υπουργείο Πολιτισμού αφού αξιολόγησε την αίτηση μας έκρινε ομόφωνα ότι το πανηγύρι Σκοτούσσας έχει θέση στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς!
Τώρα μαθαίνουμε ότι από Παραδοσιακό Πανηγύρι έχουμε γίνει Υπαίθρια Αγορά και ειδικότερα Βραχυχρόνια αγορά και επιπλέον Street Food Market (έτσι το αναφέρει ο νόμος 4849/2021) δηλαδή Υπαίθρια αγορά όπου προσφέρεται φαγητό επι του δρόμου από κινητά καταστήματα. Κινητά εννοεί ότι λειτουργούν για βραχύ χρονικό διάστημα και στη συνέχεια φεύγουν!
Αυτοί που δύνανται να έχουν τέτοιου είδους καταστήματα οφείλουν να δηλώσουν (λέει ο νόμος) δυο ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) : τον 56.10.19.01 που αφορά τις καντίνες και τον 56.10.19.09 που αφορά υπηρεσίες παροχής γευμάτων σε υπαίθριες εκδηλώσεις, όχι από καντίνες! Άρα το παραμύθι ότι μόνο οι καντίνες δικαιούνται να δραστηριοποιηθούν στην παροχή γευμάτων φαίνεται ότι δεν έχει δράκο! Παραδοσιακό Πανηγύρι με λουκάνικα Φραγκφουρτης είναι λίγο κάπως! Συνεπώς οι ψησταριές με τον ΚΑΔ 56.10.19.09 μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην παροχή τροφίμων σε υπαίθρια, βραχυχρόνια αγορά.
Σε ότι αφορά τους κανόνες υγιεινής
Ο νόμος 4849/2021 ορίζει ότι πρέπει «να τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφαλείας για τη διάθεση προϊόντων τροφίμων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί υγιεινής τροφίμων για κάθε περίπτωση προϊόντος, καθώς και την απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 67».
Το άρθρο 67 αναφέρεται στις διατάξεις που καθορίζουν «τους όρους ποιότητας, υγιεινής και ασφαλείας τροφίμων που διατίθενται στο υπαίθριο εμπόριο». Όλοι αυτοί οι κανόνες τηρούνται από τις υπαίθριες ταβέρνες απαρέγκλιτα εδώ και πολλά χρόνια!
Οι ψησταριές ή υπαίθριες ταβέρνες στο πανηγύρι αποτελούν ειδική κατηγορία επιχειρήσεων παρασκευής και προσφοράς τροφίμων σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους. Τέτοια χώροι που αναφέρονται είναι «καντίνες, σκηνές, πάγκοι, πανηγύρια, πλατείες κλπ».
Οι διατάξεις του ν. Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/2017 καθορίζουν επακριβώς τους κανόνες της κάθε κατηγορίας επιχείρησης που δραστηριοποιείται στην παροχή τροφίμων. Αναφέρεται σε ΟΙΚΗΜΑ όπου αυτό προβλέπεται, αναφέρεται σε παράθυρα, αναφέρεται σε χοάνη απαγωγικού συστήματος αλλά αυτά αφορούν αποκλειστικά επιχειρήσεις εντός κτηρίου.
Για τις επιχειρήσεις υπαίθριας αγοράς δηλ στα πανηγύρια ούτε οι χημικές τουαλέτες είναι απαραίτητες, ούτε δάπεδα απαιτούνται, περιγράφονται δε όλες οι παράμετροι που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Με βάση όλα τα ανωτέρω, με την επιφύλαξη για τη σωστή ερμηνεία της νομολογίας και με δεδομένο ότι οι ψησταριές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φυσιογνωμίας του πανηγυριού της Σκοτούσσας, οι ψησταριές έχουν το δίκαιο με το μέρος τους και οι φορείς που αποφάσισαν την απαγόρευση οφείλουν να επαναξιολογήσουν τα δεδομένα και να καταλήξουν σε μια ευνοϊκή απόφαση για τους επαγγελματίες, τους επισκέπτες και τον πολιτισμικό χαρακτήρα του Παραδοσιακού Πανηγυριού της Σκοτούσσας!”