Στήλη GoSerres σχετικές με τις εκλογές ΠΑΣΟΚ : Θέλουμε! Μπορούμε;

Συνεχίζοντας την ενασχόληση μας με τις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να αναδείξουμε κάποια χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει, κατά τη γνώμη μας, ο Πρόεδρος ενός κόμματος σαν το ΠΑΣΟΚ, καθώς και κάποιες από τις κατευθύνσεις που πρέπει να λάβει το κόμμα.

Αμέσως μετά τη διαδικασία και την ανάδειξη του Προέδρου, μια νέα περίοδος θα ξεκινήσει. Μια περίοδος κατά την οποία το κόμμα,  θα πρέπει να παράξει πολιτική, υπεύθυνη αντιπολίτευση και πρόταση διακυβέρνησης. Η μικροπολιτική πρέπει να μείνει στο χθες, καθώς με τακτικισμούς, πολιτικά παιχνίδια και μικροκομματικές συναλλαγές, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα για τον τόπο. Οι πολίτες χρειάζονται όραμα, όχι μόνο διαχείριση.  Όραμα, αναγκαίο πολύ περισσότερο τώρα που το πολιτικό σύστημα έχει κονιορτοποιηθεί . Η ανάγκη για  αλλαγές  στους τομείς της Ασφάλειας, της  Υγείας, της Παιδείας και της Δημόσιας Διοίκησης είναι αδήριτη.

Οι αλλαγές αυτές, καθώς και οι προσπάθειες για τη διεύρυνση του χώρου, θα πρέπει να γίνουν από τη νέα Ηγεσία. Επειδή όμως πολύς λόγος γίνεται για τα πρόσωπα και τίθεται το ερώτημα μπροστά μας, πρέπει να πάρουμε καθαρή θέση, οφείλουμε να πούμε ότι υπάρχουν υποψήφιοι οι οποίοι , αν και σχετικά νέοι στην ηλικία είναι εκτός εποχής. Δεν γίνεται η Χώρα  να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του παρόντος με τα ιδεολογήματα και τις λύσεις της ανέφελης δεκαετίας του 1990. Σημαντικό επίσης να τονιστεί, ως προς το θέμα της ένωσης της Κεντροαριστεράς, πως αυτή δεν μπορεί να γίνει δια της εκ νέου χρήσης παλιών πολιτικών υλικών και πρακτικών. Η ενοποίηση μπορεί να πραγματοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο μέσω των κοινών στόχων, των κοινών οραμάτων και κυρίως, των κοινών παραδοχών.

Βάση και απαραίτητη προϋπόθεση για την ενοποίηση, είναι η ύπαρξη ενός κόμματος που θα αποτελέσει την εναλλακτική και θα μας περάσει στην επόμενη μέρα. Αυτό δεν μπορεί παρά να είναι ένα κόμμα με ισχυρές ρίζες. Τέτοιες, έχει μόνο ο κληρονόμος της Δημοκρατικής παράταξης.

Οι εποχές που έρχονται θα φέρουν σοβαρές ανακατατάξεις, για αυτό, εάν δεν σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, θα στιγματίσουμε την παράταξη και κυρίως δεν θα αποτρέψουμε την καταβαράθρωση της Χώρας. Καθήκον μας είναι, να δημιουργήσουμε έναν πόλο στο  πολιτικό σύστημα, που θα είναι σε θέση να αναλάβει τον εθνικό του ρόλο.

Απαντώντας λοιπόν στον τίτλο του άρθρου, λέμε ότι είναι αναγκαιότητα το να μπορέσουμε. Αυτό όμως, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ανάδειξη ενός σοβαρού, με αίσθηση της ιστορικής του αποστολής και ταυτόχρονα ικανού να αναλάβει πρωθυπουργικές ευθύνες αρχηγού.