ΣΥΡΙΖΑ : Η κυβέρνηση «χαρίζει» όλες τις γραμμές παραγωγής των ΕΑΣ για 25 τουλάχιστον χρόνια

Ανακοίνωση του Τμήματος Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με την κατάσταση με ΕΑΣ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση : 

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε ακόμα ένα βήμα προς την διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

Η διοίκηση των Ε.Α.Σ. με εισήγηση του Δ. Συμβούλου Νίκου Κωστόπουλου ολοκλήρωσε τη διάλυση των Ε.Α.Σ.

Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι με παράσταση διαμαρτυρίας καλούσαν τη διοίκηση σε διάλογο και διαβούλευση ώστε να γνωρίζουν το εργασιακό τους μέλλον το διοικητικό συμβούλιο βύθιζε περισσότερο στην ανυπαρξία την εταιρεία.

Τα Ε.Α.Σ. μέσα από μια προβληματική κοινοπραξία με την Σλοβακική εταιρεία MSM export sro, συνεισφέρουν εγκαταστάσεις και μηχανήματα (χωρίς καν καταβολή ενοικίου), τις πιστοποιήσεις ΝΑΤΟ που διαθέτουν, προδιαγραφές, τεχνογνωσία και εργαζόμενους, ενώ «χαρίζει» όλες τις γραμμές παραγωγής πυρομαχικών για τα επόμενα 25 τουλάχιστον χρόνια.

Η MSM export sro θα έχει τη πλειοψηφία των μελών στο Δ.Σ. της νέας εταιρείας καθώς και το management και δυσανάλογο ποσοστό από τις πωλήσεις πυρομαχικών που στις δεδομένες συγκυρίες έχουν τεράστια ζήτηση σε διεθνές επίπεδο.

Οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών  (μετόχου των Ε.Α.Σ.) και του Υπουργείου Άμυνας (εποπτεύοντος Υπουργείου) μένουν αποστασιοποιημένες από το ζήτημα, ενώ η επιλογή της Σλοβάκικης εταιρείας καλύπτεται από αδιαφανείς διαδικασίες και χρήζουν διευκρινήσεων.

Η ενίσχυση της αμυντική βιομηχανία της χώρας, οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα για κάθε Κυβέρνηση. Οι παραπάνω ενέργειες έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά κινήσεων της ΝΔ, που όχι μόνο δεν ωφέλησαν τα ΕΑΣ, αλλά τα αποδυνάμωσαν τελείως. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με παρεμβάσεις του στο κοινοβούλιο έχει αναδείξει το θέμα της απαξίωσης της αμυντικής βιομηχανίας και απαιτεί άμεση παύση των αποφάσεων που ξεπουλάνε τα ΕΑΣ και την δημόσια περιουσία.​