Για εμπλοκή Ελλάδας-Κύπρου στη σύγκρουση προϊδεάζει η Ισραηλινή υπουργός Μεταφορών

Μια επικίνδυνη εξέλιξη εν όψει, καθώς, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ, Μίρι Ρέγεφ, δήλωσε πως «εάν δεχτούμε επίθεση, μπορεί να ζητήσουμε βοήθεια από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και πλοία από την Αθήνα στην Ελλάδα και τη Λάρνακα στην Κύπρο».

Ωστόσο, ειδικά για την Κύπρο, ο επικεφαλής της Χεσμπολά του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, είχε απευθύνει σαφή προειδοποίηση να μην σκεφτεί η Λευκωσία να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια στο Τελ Αβίβ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει να παίζει με τη φωτιά, καθώς τον Μάιο, στο πλαίσιο, ασκήσεων είχε γίνει συνεκπαίδευση με την ισραηλινή πολεμική αεροπορία στην Κρήτη, όπου έγινε δοκιμή για ανεφοδιασμό στον αέρα μαχητικών αεροσκαφών.

Τόσο η «Καθημερινή» όσο και ο ισραηλινός ιστότοπος ynetnews αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους ότι η επιχείρηση «Μακρύ Χέρι» είχε προβαριστεί σε κοινή άσκηση συνεκπαίδευσης τον περασμένο Μάιο.

Η ισραηλινή ιστοσελίδα αναφέρει πάνω από δέκα πολεμικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων (ανάμεσά τους και εφοδιασμού) συμμετείχαν στην επίθεση, ενώ η μεγαλύτερη ανησυχία ήταν οι πτήσεις που έγιναν σε χαμηλό υψόμετρο.

Τα αεροσκάφη εφάρμοσαν ένα σενάριο το οποίο είχε εξεταστεί πριν από ενάμιση μήνα στο πλαίσιο κοινής άσκησης στην Ελλάδα.

Η «Καθημερινή» έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες που αφορούν την άσκηση που έγινε τον περασμένο Μάιο στην Κρήτη σημειώνοντας ότι το σχέδιο που εφαρμόστηκε περιλάμβανε μια μεγάλη κινητοποίηση ισραηλινών αεροσκαφών προκειμένου να φτάσουν τόσο βαθιά στην Υεμένη και να πραγματοποιήσουν το χτύπημα.

Στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο συμμετείχαν 56 αεροσκάφη της ελληνικής αεροπορίας με τους ισραηλινούς να δίνουν 2 ιπτάμενα τάνκερ B707. Το κομβικό σημείο ήταν να εξεταστεί η δυνατότητα εναέριο ανεφοδιασμού σε τόσο εχθρικές συνθήκες.

Στην επιχείρηση «Μακρύ Χέρι» εξάλλου, η οποία κράτησε σχεδόν τρεις ώρες, πήραν μέρος μαχητικά F-35, καθώς και F-15 και F-16, τα αεροπλάνα απογειώθηκαν από διαφορετικές βάσεις και τον ανεφοδιασμό τους ανέλαβαν τα B707.