Αντώνης Κοτσακάς, Χάρης Τσιόκας στην ΕφΣυν: Κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί…

Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Ας απαντήσουμε στο ερώτημα αν μπορεί ή όχι κάποιο από τα κόμματα του προοδευτικού τόξου να διαμορφώσει όρους εναλλακτικής διακυβέρνησης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Εμείς απαντούμε πως όχι.

Κατά συνέπεια και ως προοδευτικοί πολίτες δεν μπορούμε να επιλέξουμε ούτε την παθητική στάση θέασης εκ του μακρόθεν ούτε τη μονοσήμαντη ενασχόληση με τις εσωκομματικές διεργασίες. Η μόνη λύση που εμείς βλέπουμε και προτείνουμε εδώ και αρκετούς μήνες είναι η διαμόρφωση «Μετώπου Δημοκρατίας».

Προτείνουμε άμεσα να ξεκινήσει διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών σχηματισμών του προοδευτικού και αριστερού χώρου. Σ’ αυτή τη διαβούλευση απαραίτητα πρέπει να συμπεριληφθεί και η συμμετοχή των παραγωγικών φορέων και των μαζικών εκφράσεων του κοινωνικού κινήματος.

Τα κόμματα διατηρούν την αυτοτέλειά τους (ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά). Διατηρούν τα θεσμικά τους συλλογικά όργανα και προχωρούν σε όποιες διαμορφώσεις επιθυμούν μέσω συνεδρίων ή εκλογών. Μοναδική επιδίωξη της διαβούλευσης αποτελεί η προσπάθεια διαμόρφωσης προγραμματικής συμφωνίας διακυβέρνησης. Δεν ασχολείται με ιδεολογικοπολιτικά θέματα που αφορούν τα κόμματα.

Η διαμόρφωση προγραμματικής συμφωνίας προφανώς ανοίγει τον δρόμο εκλογικής συμπόρευσης. Εχει αναφερθεί το θέμα του bonus, ότι δηλαδή με τις συνεργασίες κομμάτων χάνεται το bonus του εκλογικού νόμου. Το ίδιο θέμα είχε ανακύψει και το 2012 στον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως πολύ σωστά αναφέρουν οι συνταγματολόγοι, εάν υπάρξει ενιαίο κοινό ψηφοδέλτιο, το πρόβλημα δεν υφίσταται.

Πολλές φορές πολίτες μάς ρωτούν: Μα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Είναι εφικτό; Η απάντησή μας είναι «όχι υπό τις παρούσες συνθήκες». Αλλά εάν ενεργοποιηθεί ο λαϊκός παράγοντας στη διεκδίκηση εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης, τότε ναι, μπορεί να το επιβάλει.

Ανακύπτει και ένα ακόμη ερώτημα: Ποιος θα ηγηθεί αυτού του σχήματος; Η απάντησή μας είναι ότι εάν και εφόσον διαμορφωθεί προγραμματική συμφωνία και ανοίξει ο δρόμος για εκλογική συμπόρευση, τότε ο λαός ως ο μόνος αρμόδιος θα κάνει και την επιλογή μέσα από μια ανοιχτή εκλογική διαδικασία.

Υπάρχουν πολλές επιλογές. Μεταξύ αυτών έχουν ακουστεί και προτάσεις για συμφωνία θεσμοθέτησης ασυμβίβαστου μεταξύ προέδρων κομμάτων και προέδρου του ενιαίου σχήματος.

Το μείζον της περιόδου δεν είναι η ενασχόληση με τις εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ή στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τα άλλα κόμματα. Ας μην αποπροσανατολιστούμε, το μείζον είναι η επίσπευση της προγραμματικής συνάντησης.

Γιατί οι συστημικές δυνάμεις είναι πολύ πιθανό να επιλέξουν τη στρατηγική του εκλογικού αιφνιδιασμού στη λογική του 4 + 2 + 4. Δηλαδή 4 που έχει κυβερνήσει η Ν.Δ. + 2 που κυβερνά + 4 έπειτα από εκλογική νίκη. Είναι στη διακριτική ευχέρεια των ενεργών πολιτών αν θα προσδιοριστούν μονοσήμαντα στις εσωκομματικές διεργασίες των κομμάτων ή θα διαμορφώσουν τους όρους εξόδου από την κρίση με εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης.

*Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/446148_kanena-komma-mono-toy-den-mporei